Minamiashigara Stedenband

De stedenband Tilburg Minamiashigara is in 1989 ontstaan. De stedenband krijgt vorm door de Vereniging Tilburg Minamiashigara (VTM) in Tilburg en de zustervereniging in Minamiashigara (Japan). De aanleiding voor de stedenband is de komst van Fuji Photo Film naar Tilburg. De eerste aftastende contacten tussen beide steden waren in 1985. Op verzoek van de toenmalige burgemeester van Tilburg, Henk Letschert, onderzoekt de directeur van de Fuji fabriek in Tilburg, Kenzo Tatsuuma, of er in Minamiashigara interesse bestaat voor een vriendenband met Tilburg. De Japanse reactie is positief.

De stad Minamiashigara ligt in het oosten van Japan op ongeveer 100 km. van Tokyo, vlakbij Mount Fuji en heeft ongeveer 40.000 inwoners. Je komt er het gemakkelijkst door in Tokyo de Shinkansen (hoge snelheidslijn) naar Odawara te nemen. Heb je geluk, dan zie je halverwege, de berg Fuji rechts in de verte. Meestal, vooral 's zomers, wordt deze berg echter door wolken aan het oog onttrokken. In Odawara stap je over op een lokale trein, de Daiyuzan lijn, die Odawara met Minamiashigara, tevens het eindpunt, verbindt. De afstand is maar 10 km. Dit deel duurt ongeveer 25 minuten. Deze treinreis geeft je een goede gelegenheid om een eerste indruk van het glooiende landschap te krijgen. Zoals overal elders in Japan zijn de bewoonde streken ook hier zeer dicht bevolkt. Dat neemt niet weg dat Minamiashigara omringd wordt door bergen en schitterende bossen. Het prachtige nationale Park Hakone is dichtbij.

Japan kent het verhaal van het jongetje "Kintaro" dat door een beer werd opgevoed. Volgens de overlevering is dit symbool van onverwoestbare jeugd afkomstig uit deze streek. Ze kennen hier dan ook het Kintaro festival. Kom je met de trein in Minamiashigara aan, dan is vrijwel het eerste dat je bij het verlaten van het station ziet Kintaro, gezeten op de rug van een grote beer. Verder is Minamiashigara een moderne stad met bij het station een modern winkelcentrum dat zoals in Japan gebruikelijk is met het station één geheel vormt.

Ook op sportief gebied vindt er uitwisseling plaats tussen beide steden in de vorm van judo! Zeven jaar geleden gingen leden van sportschool Le Granse voor uitwisseling naar Japan. Drie jaar geleden kwamen de Japanners naar Tilburg voor een tegenbezoek. Op uitnodiging van Le Granse waren daarbij ook judoka’s van Judoklub Tilburg aanwezig. In 2007 vond er opnieuw een uitwisseling plaats.
Op uitnodiging van de VTM, Vereniging Tilburg Minamiashigara, en Le Granse worden leden van Judoklub Tilburg in de gelegenheid gesteld om naar Minamiashigara mee te gaan.